Obiectivul general al proiectului „Fii pregătit!” constă în creșterea capacității organizaționale a SNCRR – Filiala Iași de a se implica în formularea unui standard comun la nivelul comunității și dezvoltarea unei rețele de voluntari în Comuna Plugari, ce vin în sprijinul comunității în situație de criză.
Obiective specifice
- Creșterea capacității organizaționale a SNCRR - Fililala Iași prin construirea unui dialog sustenabil cu societatea civilă și administrația publică
- Creșterea gradului de conștientizare a rolului societății civile în comunitate prin elaborarea unui ghid de bune practici privind inervenția la dezastre
- Creșterea gradului de pregătire în domeniul primului ajutor, în vederea aigurării unui grad ridicat de intervenție în comunitate
- Creșterea premiselor de colaborare ale comunității și participarea/ implicarea acesteia în procesul de luare a deciziilor
- Dezvoltarea rețelei de voluntari în Comuna Plugari prin încheierea a minimum 50 de contracte de voluntariat
- Creșterea gradului de conștientizare privind egalitatea de șanse și nediscriminarea în comunitate precum și a protecției mediului prin promovarea obiectivelor de dezvoltare durabilă
Activități și rezultate
1. Workshop-uri în comunitate
În cadrul lor vor fi dezbătute teme precum: nevoia de implicare a comunității în situație de criză (incendii, inundații, pandemie), necesitatea organizării unei rețele de voluntari.
2. Caravana voluntarului
Campanie de informare privind rolul voluntarului în comunitate + caravana voluntarului. În cadrul acestei activități se vor desfășura întâlniri în comunitate. SNCRR – Filiala Iași va organiza minim 4 exerciții de simulare a unor situații de criză, cu sprijinul voluntarilor, pentru a exemplifica cetățenilor rolul voluntarilor precum și modul de intervenție în situație de criză.
3. Sesiuni de formare
Această activitate vizează pregatirea profesională pentru 60 de persoane în domeniul primului ajutor de către un formator cu expertiză.
4. Dezvoltare rețea de voluntari
Această activitate pune accentul pe interacțiunea cu cetățenii, promovarea rolului voluntarului în comunitate, precum și promovarea principiilor de egalitate de șanse și nediscriminării. În cadrul întâlnirilor se vor prezenta măsuri de intervenție în situație de criză și totodată va fi diseminat ghidul privind intervenția în caz de urgență.
5. Informare și publicitate proiect
Se va asigura vizibilitatea și promovarea proiectului.
Pe parcursul a 14 luni, 349 de persoane din Plugari, dintre care 25 de aleși locali și 319 cetățeni, dar și 5 reprezentanți ai ONG –urilor din județul Iași, au participat la următoarele activități:
+++
> 3 workshopuri despre voluntariat, pregătire și revenire situații de criză, vulnerabilități locale, implicare socială, nondiscriminare și egalitate de șanse
– la care au participat 60 de persoane din administrația publică (aleși locali, societate civilă și membri ai comunității)
3 cursuri de Prim Ajutor organizate pentru 74 de membri ai comunității
4 exerciții / simulări situații de urgență organizate în comuna Plugari, în parteneriat cu IGSU Iași
cu scopul pregătirii populației pentru intervenție la situații de urgență – incendiu de vegetație, incendiu de locuință, cutremur, alarmarea populatiei.
Caravana voluntarului, organizată în comună, a participat la 8 evenimente publice de promovare a voluntariatului, implicării sociale, nondiscriminării și egalității de șanse, precum și a importanței pregatirii în domeniul primului ajutor și a intervenției în situații de urgență.
—
În urma proiectului „Fii pregătit!”, s-a creat un parteneriat între UAT Plugari și Filiala de Cruce Roșie Iași. Astfel, rețeaua de voluntari creată va fi menținută și dezvoltată. De asemenea, vor fi organizate periodic activități de Cruce Roșie, în beneficiul comunității Plugari.
De asemenea, s-a realizat și un ghid de bune practici în caz de situații de urgență.